Борошно з висівок подорожника (писиліум) 0,5 кг/паковання
1 350 ₴/упаковка/упаковка
- Під замовлення
Псиліум — борошно з лушпиння насіння подорожника.
Псиліум є ключовим інгредієнтом низьковуглеводної й безглютенової випічки. Завдяки своїм унікальним абсорбувальним властивостям це борошно перетворюється у разі додавання рідини в клейку желеподібну масу, що скріплює тісто та робить його еластичним. Псиліум можна також додавати й у традиційну випічку для надання їй більшої легкості, підвищення в ній вмісту клітковини та зниження калорійності. Якщо ви додаєте псилим у тісто, то збільште та кількість рідини в ньому. Дайте тісту постояти 5-10 хвилин, щоб псиліум встиг абсорбувати рідину. Крім того, псиліум можна використовувати для приготування соусів, смузі, додавати в м'ясний фарш тощо. Псиліум є прекрасним джерелом розчинної клітковини. Дослідження показали, що споживання псиліуму сприятливо впливає на травлення, нормалізує рівень цукру та холестерину в крові, допомагає під час колітів.
Псиліум росте в Закав'ї й ще багато де, але центр його промислового виробництва міститься в індійському штаті Гуджарат. Той псиліум, який ми вживаємо в їжу — це лушпиння насіння цього самого подорожника. Вона продається у формі цілих лусочок або частіше у формі борошна.
Псиліум майже не має власного смаку і на 80-85% складається з клітковини, чим він і цінний. Особливо тому, що здебільшого (71%) це т.н. розчинна клітковина, яка слугує чудовою їжею для корисної мікрофлори кишківника. Для порівняння — популярні вівсяні та пшеничні висівки містять лише 10-15% клітковини, причому лише 5% розчинної. Особливо псиліум корисний для тих, хто дотримується LCHF-метода, адже, переходячи на низьковуглеводну їжу, багато хто недобирає розчинної клітковини, а це може призводити до розладів роботи кишківника.
У пісиліумі практически немає вуглеводів, що засвоюються, і це його знову вигідно відрізняє від вівсяних висівок, у яких вуглеводів понад 62 відсотків. Головна кулінарна властивість псиліуму, що робить його ключовим компонентом низьковуглеводної й безглютенової випічки — це його здатність вбирати вологу та перетворюватися на гелеподібну масу. Один грам чистого борошна псиліу вбирає 45 мілілітрів води. Ось як це виглядає:
Завдяки цій властивості псиліум чудово скріплює тісто та надає випічці пористу повітряну структуру. Фактично, псиліум замінює собою клейковину (глютен), і це дуже важливо, адже всі популярні різновиди низьковуглеводного борошна — кокосової, мигдальної, кунжутної — не містять глютену й без підсилюму випікання з них виходить досить сухою і крошкуватою. До речі, псиліум необов'язково використовувати тільки в LCHF-кулінарії. У Швеції псиліум дуже популярний, його можна купити практично в будь-якому супермаркеті та його рекомендують додавати й у звичайну випічку для поліпшення структури тіста та підвищення вмісту клітковини.
Корисні якості псиліуму перевірені в різних дослідженнях: віннормалізує травлення, допомагаючи і під час закрепів, і під час діареї, знижує рівень холестерину і нормалізує рівень цукру в крові в хворих на цукровий діабет. Крім того, псиліум може бути корисний і під час низки кишково-жовдкових захворювань, наприклад, синдрому подразненого кишківника, виразкового коліту, він так само допомагає знизити артеріальний тиск. Звісно, псиліум — це не ліки, сам по собі він не вилікує цукровий діабет або гіпертонію, але в комплексі з усією дрочкою дуже допоможе.
Загалом борошно подорожника безпечне навіть для вагітних і матерів-годувальниць, які годують, але ось кілька порад, як із ним правильно поводитися, щоб уникнути неприємностей:
— Додаючи псиліум у тісто, дайте йому постояти 5-10 хвилин, щоб він вбрав вологу та ви змогли оцінити консистенцію тіста. Якщо занадто густе — додайте рідини.
— Якщо ви вживаєте продукти з псиліумом — пийте більше води. Що ніколи не завадить.
— У деяких людей можливі алергічні реакції
— У жодному разі не можна вживати псиліум як сухий порошок
— Псиліум погано поєднується з деякими ліками. Якщо у вас діабет або ви приймаєте статини, що знижують рівень холестерину, то вживання псиліума може посилити ефект зниження рівня цукру та холестерину в крові, і це треба враховувати під час дозування. Проконсультуйтеся з фахівцем.
Загалом, псиліум повністю відповідає слогану нашого проєкту: ЗДОРОВ'Я ДОДОВОЛЬОСТІ. Він не тільки дуже корисний, але й дає змогу урізноманітнити меню, увімкнути в нього якісну здорову випічку та отримувати максимум задоволення від LCHF-їди.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Індія |
- Ціна: 1 350 ₴/упаковка
- Спосіб упаковки: Паковання 0,5 кг.